FLIP-IT

2015-2018. Flip-IT! – Fordított tanterem az európai szakképzésben

 

2015-1-HU01-KA202-013555

 

Erasmus + Stratégiai Partnerség (szakképzés és szakoktatás) program.
A projekt célja: a „fordított tanterem” módszertanát a partnerországok szakközépiskoláinak és szakiskoláinak valamint képzési központjainak pedagógiai gyakorlatába integrálja. Távlati cél a szakképzések színvonalának javítása, valamint a munkaalapú, együttműködő és problémaorientált tanulás/tanítás irányába fordulni, kihasználva a korszerű információ- és kommunikációtechnológiai eszközök pedagógiai lehetőségeit.

 

Flip-IT! (Flipped Classroom in the Europen Vocational Education)

 

Program: Erasmus+, Stratégiai Partnerség
Résztvevő országok: Magyarország, Írország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Cseh Köztársaság
Időtartam: 2015. Szeptember 1. – 2018. Augusztus 31.
Koordinátor: iTStudy Hungary Oktató és Kutatóközpont

A korszerű szakirodalomból kiderül, hogy az IKT (információ- és kommunikációtechnológia) gyakran nem képes teljes mértékben jelen lenni a hagyományos oktatásban. „Csupán néhány innovatív projekt élte túl a korai bevezetési szakaszt és lett az oktatási gyakorlat szerves része.” (S. Bocconi, P. G. Kampylis, Y. Punie, 2012).

Ennek értelmében fogant a „Flip-IT!” projekt: kutatás-fejlesztés azon céllal, hogy a „fordított tanterem” módszertanát a partnerországok szakiskoláinak és képzési központjainak pedagógiai gyakorlatába integrálja. Távlati cél a szakképzések színvonalának javítása, valamint a munkaalapú, együttműködő és problémaorientált tanulás/tanítás irányába fordulni, kihasználva a korszerű IKT-eszközök pedagógiai lehetőségeit.

Az Európai Bizottság Kutatóközpontjának a „A jövő technológiát kutató intézete” (Institute for Prospective Technological Studies of European Commission's Joint Research Centre – JRC-IPTS) az Európa 2020 stratégiához kapcsolódva 2012-ben elindította a „Creative Classroom” című kutatást melynek célja, hogy elősegítse az IKT-ban rejlő pedagógiai lehetőségek jobb megértését és kiaknázását az oktatás és képzés megújításában. A kutatáshoz kapcsolódik az European Schoolnet (31 európai ország oktatási minisztériuma által létrehozott szervezet) által 2013-ban elindított „Creative Classroom Lab” című projekt (http://creative.eun.org), amelynek egyik kiemelt célja a „megfordított tanterem” („flipped classroom”) elnevezésű új módszertan – amely az elmúlt években az iskolai IKT eszközökre irányuló figyelem központjába került – kipróbálása iskolai környezetben.

A „fordított tanterem” metodikával gyakorlati kapcsolatba kerülő tanárok beszámolója szerint ezen módszer fokozza a hallgatók és tanárok közötti aktív együttműködést, a hangsúlyozottan tanárközpontú oktatással szemben egyértelműen segítőként áll a tanulók mellett. A Cseh Köztársaságban végzett öthónapos pedagógiai kísérlet végső értékelése szerint a matematikát tanuló hallgatók teljesítménye a korábbinál egyértelműen magasabb volt a „fordított tanterem” módszertanát felhasználva.

Meggyőződésünk, hogy a „fordított tanterem” különösen hasznos a szakképzési szektorban, ahol az iskoláknak a folyamatosan változó munkaerőpiac kihívásaival kell szembenézniük. A technológiai változások gyorsasága miatt szinte lehetetlen aktualizált tartalmú tankönyvekkel ellátni a szakképző intézményeket. Emellett a hallgatók számára tananyagot előkészítő tanároknak egyre inkább figyelembe kell venniük az interneten elérhető hatalmas mennyiségű információt. Miként tudják ezen koncepcióba illeszteni a tanárok a „folyamatosan online elérhetőség” lehetőséget, hogy a tanulók élményként tekintsenek a tanulásra? Hogyan lehet átlendülni a hagyományos Power Point határain? Milyen IKT-eszközök a leghatékonyabbak a tanítás és tanulás támogatásában, ezen belül is a „fordított tanterem” módszertanában? A „Flip IT!” konzorcium nem csak megválaszolni kívánja ezen kérdéseket, de foglalkozni is kíván a tanárok előtt álló gyakorlati kihívásokkal; meggyőződésünk szerint a tanárok a hajtóerői ennek a változásnak.

Célcsoport:

 • Elsődleges célcsoport: szakközépiskolai és szakiskolai tanárok
 • Másodlagos célcsoport: szakközépiskolai és szakiskolai tanulók

Célkitűzések:

 • A „fordított tanterem” módszertanhoz tartozó elméleti tanulmányok és pedagógiai tapasztalatok áttekintése.
 • Szükségletelemzés a partnerországok tanárainak bevonásával.
 • „Fordított tanterem módszertan” kidolgozása (tankönyv, tanterv, online tréning szakoktatóknak).
 • Online bevezető képzés partnerországok tanárainak bevonásával.
 • Az eredmények megerősítése tanulók bevonásával kísérleti képzés szakképző intézményekben.

A konzorcium
A konzorcium öt európai ország tíz partnerszervezetét tömöríti. Részt vesz két felsőoktatási intézmény Spanyolországból és a Cseh Köztársaságból, amelyek korábban elvégzett kutatásaik alapján a módszertan elméleti hátterét nyújtják. A projekt kedvezményezettjei azok az intézmények, amelyek között három szakiskola található; egy szakképesítést kínáló magyar iskola és egy spanyol intézet a felnőttoktatási tapasztalatait adja a projekthez. Emellett az Egyesült Királyságból és Írországból is részt vesz a projektben egy-egy intézmény, jelentős e learning tervezési és fejlesztési tapasztalatit adva a közös munkába.

Partnerek:

 • ITStudy Oktató- és Kutatóközpont - Magyarország
 • Cork Institute of Technology – Írország
 • Instituto de Formación y Estudios Sociales – Spanyolország
 • Univeridad Europea de Madrid SL - Spanyolország
 • Opus Learning Ltd. - Egyesült Királyság
 • University of Hradec Kralove - Cseh Köztársaság
 • BMSZC Neumann János Számítástechnikai Szakgimnáziuma – Magyarország
  • Projekt vezető: Menyhárt Erika
  • Projekt koordinátor: Gyulavári Judit
 • Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola és Szakiskola - Magyarország
 • Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium - Magyarország
 • SZÁMALK-Szalézi Szakközépiskola – Magyarország
  • Projekt vezető: dr. Sediviné Balassa Ildikó; e-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
  • Projekt koordinátor: Juhász Krisztina; e-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A projekt hivatalos weblapjahttp://flip-it.hu/

A projekt facebook oldala: https://www.facebook.com/Flip-IT-1688268141418543/

 

* * * * * * * * * * * * * *

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Május 2024  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Dokumentumok

Galéria

Képek