Tehetségpont
2011. december 09. péntek, 07:48

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács illetékes szakmai bizottsága elfogadta regisztrációs kérelmünket, így a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola TEHETSÉGPONT- ként működik.
Részlet a döntés alapját képező regisztrációs lapról.

A Tehetségpont specifikus és konkrét programjai
Milyen specifikus tehetségformák segítésével kívánnak különösen foglalkozni?
Milyen konkrét programokat, rendezvényeket terveznek a megalakulásuk utáni első évben?

 


Az intézmény egésze, szakmai tevékenysége
Az iskola jellegéből adódóan elsősorban az informatikai alkalmazói, programozói, illetve az ehhez kapcsolódó tehetségformákkal szeretnénk foglalkozni. Azonban célunk, hogy ne csak saját területükön legyenek tájékozottak diákjaink, ezért más területek – mint például a humán, reál és a sport – is része a tervezett rendezvényeinknek.
Az első év decemberében Tehetségnapot szervezünk, melyre a Petrik TISzK iskoláin kívül más iskolákból is várunk jelentkezőket, résztvevőket. Olyan játékos, összetett tudást, készségeket igénylő vetélkedőket szervezünk, ahol tehetséges tanulóink más tantárgyakban is megmutathatják tudásukat, mint az informatika. Iskolai versenyt szervezünk biológia, matematika, angol és magyar nyelv és irodalom témakörben.
Az iskola minden évben alkotópályázatot hirdet, amelyben projektmunkákat várunk el tanulóinktól. A pályázat egy központi téma különböző – tantárgyi – megközelítéséből áll. Különös figyelmet fordítunk a kreativitásra (különböző tevékenységformák: fotó, makett stb.) és a csoportmunkára. A legjobb eredményeket bemutatjuk az iskola tanárainak, diákjainak.
A szakmai tanulmányi versenyekre, valamint az innovációs versenyekre célzott felkészítésben részesítjük az érdeklődő tanulókat.
Öregdiák találkozó keretében tervezzük meghívni az elmúlt években innovációs díjat nyert neumannos feltalálókat, sikeres projektekben szereplő egykori tanulóinkat, akik saját példájukkal, tapasztalataikkal segíthetik a jelenlegi tehetséges diákokat.
Találkozási lehetőséget kívánunk nyújtani az informatika fejlődése iránt érdeklődő nyolcadikos diákoknak, hogy tehetségüket a középiskolai tanárok, sikeres versenyfelkészítő kollégák előtt is, szervezett formában meg tudják mutatni, illetve fejleszthessék képességeiket. 2012 tavaszán konferenciát szervezünk, melyen iskolánk eddigi jó gyakorlatait és eredményeit mutatjuk be, valamint külső meghívott szakembereket kérünk fel szakmai előadások tartására.

Humán munkaközösség
A humán és művészeti tárgyak tehetségeit leginkább szakköri formában fejlesztjük. Ezek döntő része a jelentős versenyekre való felkészítés köré szerveződnek. Terveink között szerepel egy zenei filmklub és egy zenebarát klub indítása.
Célunk, hogy a diákokhoz közel hozzuk a műalkotásokat, ezért rendszeresen hívunk meg színházi csoportokat, s a látottakat a színészekkel együtt értelmezik a diákok (KOMA, Krétakör Színház). Nyelvi előkészítő osztályaink rendszeres látogatói a Marczibányi téri Művelődési Központ előadásainak.

 

Idegen nyelvi munkaközösség
Az idegen nyelvek gyakorlására is szervezünk szakköröket, nyelvvizsga- és OKTV-előkészítőket. Ezek a programok mind-mind a tehetséggondozás fontos eszközeivé váltak az évek során. Ezek között a keretek között kiválóan lehet integrálni a különböző képességű tanulókat, de szükség esetén a legtehetségesebbeket kiemelni és külön fejleszteni is.

Természettudományi munkaközösség
Nagy hangsúlyt fektetünk a természettudományos képzésre, illetve a környezeti nevelésre. Környezetvédelmi pontversenyünk, a szelektív hulladékgyűjtés, kirándulások, barlangtúrák vagy az iskola virágosítása éppúgy fontos szeletét képezi e munkának, mint a szemléltetés, a tanulókísérletek, a mikroszkópozás a fizika-, a földrajz-, a kémia- és a biológiaórákon. Iskolánk 2011 óta büszkélkedik az "ÖKOISKOLA" címmel. A környezeti nevelés fontos kelléke a terepmunka. E munkamódszer alkalmazására az egész tanév során mód nyílik, hiszen gyakran szervezünk kirándulásokat, sétákat."

 

 

 

 

* * * * * * * * * * * * * *

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Július 2024  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Dokumentumok

Galéria

Képek